Adevarata surpriza la alegerile administrative de la Roma a fost Carlo Calenda, ex ministru, candidat la funcția de primar din partea unui curent civic care a reunit simpatizanți de centru stânga dezamăgiți de Partidul Democrat și de Movimento 5 Stelle.
S-a clasificat al treilea cu aproape 20% din voturi după o campanie foarte bine condusă, inclusiv in mediul online. Sloganul său a fost “Roma, cu seriozitate” (Roma, sul serio), care ar putea fi tradus și “Roma, pe bune”.
A întrecut-o pe Virginia Raggi, fostul primar, și a obținut mai mult decat partide cu tradiție precum Forza Italia (care a făcut o lista cu UDC) și împreuna nu au depășit 4%.
Calenda s-a poziționat împotriva partidelor tradiționale și a declarat ca nu va caută sa facă alianțe pentru balotajul dintre primii doi clasați, Michetti (centru dreapta) și Gualtieri (centru stânga).
Un scor sub așteptări l-au avut Michetti, candidatul ales ca un compromis între forțele de centru dreapta dominate sau disputate de Meloni și Salvini.
Dat drept favorit in sondaje, nu s-a plasat detașat pe un loc fruntaș, cum era de așteptat. In timpul campaniei, a refuzat sa participe la dezbateri publice cu alți candidați sau sa răspundă la invitația diferitelor ONG -URI care doreau o confruntare pe diverse teme. Miza pe faptul ca distanța în sondaje ii dă privilegiul de a face campanie doar in propriul fief. O eroare care probabil l-a costat câteva puncte.
Centrul stânga iese câștigător in Italia la primul tur, cu 6 primării câștigate (dintre care Milano, unde a fost confirmat primarul Beppe Sala) versus 3 câștigate de coaliții de centru dreapta.
Cum remarcau unii analiști, curentele populiste și extremiste au înregistrat per total o scadere a sustinerii din partea populatiei, o adevarata proba indirecta si pentru actuala conducere, care a impus masuri de drastice legate de pandemie.
Nessun commento:
Posta un commento