Copiii și propaganda: de la Columna lui Traian la URSS si România
Acum câțiva ani, un muzeu din Roma, “Mercati di Traiano”, aflat exact lângă celebra Columnă, a organizat o expoziție superbă despre Imperiul construit de Traian.
Expoziția prezenta figura complexă a împăratului care a cucerit Dacia, subliniind nu doar abilitățile sale militare, ci și politica de “construcție” socială a Imperiului.
Alături de parcursul oficial al expoziției, au fost organizate vizite ghidate pentru copii, pornind de la un parcurs narativ: “Povestea lui Traian copil”. Micii vizitatori erau astfel încurajați să descopere imagini și reprezentări ale unor copii din antichitate, inclusiv pe Celebra Columnă. Puteau sa descopere astfel numeroși copii, daci și romani, pe Columnă.
Imaginile copiilor pe monumente publice și pe monede, pe vremea lui Traian, erau un instrument important al propagandei imperiale. Proiectau imaginea unui conducător atent și grijuliu față de copii, față de categoriile mai vulnerabile în general.
Nimic noi sub soare: două mii de ani mai târziu, prezentarea “conducătorului” alături de copii zâmbitori a devenit un clișeu folosit adeseori, mai ales în țările comuniste.
1 Iunie era ocazia perfectă și în România comunistă de a aduce copiii in prim plan, șoimi, pionieri, intr-un mix abil construit spre a construi o euforie de elogii la adresa “celui mai iubit Fiu al Patriei”.
Copiii, de fapt, erau uniformizați și instrumentalizați, piese cu cravată la gât, în tabloul propagandistic.
Coreea de Nord sărbătorește Ziua Copilului pe 1 Iunie.
Ziua Copilului, a unicității fiecăruia dintre copii (mici și mari) ar trebui sărbătorită în fiecare zi.
Nessun commento:
Posta un commento