giovedì 12 agosto 2021

Cât costă pâinea în Italia?




 Cât costă pâinea în Italia? 

Când am ajuns în Italia, ca studentă Erasmus, nu-mi puteam permite pâine proaspătă în fiecare zi. Costa, dacă îmi amintesc bine, circa 4000 de lire la kilogram, echivalentul de atunci a 2 euro, fiind vorba de celebrele “rosette” sau de pâine “casareccio” - “de casă”. De obicei, cumpăram “fette biscottate” (pâine uscată feliată) pentru micul dejun și “pane in cassetta” (pâine feliată, dar nu proaspăta), pentru celelalte mese. 

Cu timpul, am început să cunosc, să apreciez  și să  cumpăr pâine de toate felurile. Dacă Italia e considerată țara pastelor sau a pizzei, in aceeași măsură ar trebui să fie considerată țara pâinii!

Acum, dacă m-ar întreba cineva: “Cât costă pâinea în Italia?”, aș începe o poveste lungă, un periplu despre varietatea de rețete de pâine și, prin urmare de prețuri. 

La Roma, avem “ciriole” și “rosette”, pâinițe de aluat alb, numai bune de făcut un “panino” (sandvișul italian). Rosettele sunt faimoase pentru că sunt goale înăuntru și destul de crocante și au forma unui trandafir (de aici și numele). Cu același aluat, dar cu mai multe “petale”, găsești “tartarughe” (“țestoase”). Costă minim 2 euro la kilogram (dar de obicei spre 2,5 euro, chiar 3 dacă mergi la un magazin cu cuptor propriu (“Forno”). 

În Emilia Romagna, găsești faimoasele “piadine”, perfecte pentru a le “împături” și umple cu o felie de prosciutto și una de mozzarella! 


Ah... apoi sunt felurile de pâine cu rețetă “tradițională” originală și chiar cu etichetă, cum ar fi “Pane di Altamura” sau “Pane di Genzano”, după localitatea unde sunt făcute (4, 5 euro la kilogram).

Copiii, pentru gustarea de la școală, preferă “Panini all’olio”, “bottoncini” sau “Panini al latte”, făcuți cu ulei sau cu lapte, deci mai moi și mai pufoși. 

Vârstnicii, de obicei, cer “pane sciapo”, adică fără sare, iar pentru diete sunt în vogă “Panini integrali” sau cu diferite semințe. 

Dar există și pâine cu nuci, cu măsline, galbenă cu curcumă, neagră cu cărbune, cu secară, cu prețuri ce variază de la 3,5 la 6 euro la kilogram. 


La modă acum e pâinea Grande Impero, cu etichetă de hartie imprimată direct în aluat, care e lăudată pentru calitatea făinii și a drojdiei folosite. 

Deci, alegerea este grea, la fel este și să ții minte prețul la fiecare:-) 

Ps- bineînțeles, sunt și baghete si chiar “franzele” - scris exact așa, pentru că sunt făcute pentru clienți români în principal! In foto e un chioșc de la Roma, unde am găsit chiar și cornuri și merdenele românești!

Nessun commento:

Posta un commento