venerdì 3 febbraio 2023

“The Albanian Code” - Cu un film se face primăvară (și se combat stereotipuri)


(Roma, 2 Februarie 2023)  În timpul celui de-al doilea război mondial, mii de refugiați evrei au fost primiți în Albania și adăpostiți în casele lor de familii simple de albanezi, marea lor majoritate musulmani. 

Un episod mai puțin cunoscut din istoria recentă, povestit pe larg într-un documentar prezentat azi la Centrul de studii americane din Roma. 

“The Albanian Code” a fost realizat de regizorul israelian Gady Castel (foto1) , prezent la eveniment. E povestea Annei, care avea 6 ani cad a fugit din calea naziștilor, împreună cu familia, și a trăit mai bine de un an intr-un sat albanez. După o viață petrecută în Israel, se reîntoarce pentru prima oară în Albania pentru a mulțumi salvatorilor și urmașilor lor. 

Așa descoperim că și mulți soldați italieni, care se aflau în Albania după ce Italia a depus armele, au scăpat, la rândul lor, de persecuțiile naziștilor, foști aliați, care îi considerau dezertori, adăpostiți de familii albaneze. 

O seară foarte interesantă de diplomație culturală. Filmul, in ultimul an, a fost prezentat în turneu în Italia, inclusiv în școli. 

Astfel de evenimente constituie o modalitate extraordinară de a “combate” prin artă și istorie, stereotipurile care, in ultimii 20 de ani, au afectat - si afectează încă- comunitatea de migranți albanezi în Italia, una din cele mai numeroase, de altfel. 

O plăcere  să vizitez Palatul Mattei, drag mie pentru că aici (la Biblioteca de istorie modernă) mi-am documentat parte din lucrarea de diplomă.






Ambasadoarea Albaniei la Roma, Anila Bitri Lani


Curtea interioară a Palatului Mattei, cu intrare pe Via Caetani


Centrul de studii americane, aflat la etajul 1 al Palatului, găzduiește o sală de conferințe și o bibliotecă 

Nessun commento:

Posta un commento