31 martie 2021.
De pe 19 martie, aici își petrece zilele, într-o cameră dotată cu toate cele necesare. Personalul structurii îi lasă la intrare tot ce are nevoie, iar un medic o vizitează din când în când. E obișnuită să stea în casă: lucrează în Italia de ani buni ca îngrijitoare, sau badantă, cum se spune aici. Are grijă de un bătrân din localitatea Grugliasco, regiunea Piemonte. Face de toate în casă: în afară de a avea grijă de bătrân, face de mâncare, curățenie, tot. De cele mai multe ori, nu poate ieși nici acele două ore pe zi la care îngrijitoarele au dreptul. De aceea, cele două săptămâni de carantină i-au dat mai degrabă posibilitatea să se odihnească, în condiții chiar mai bune decât cele de la locul de muncă. Are baie personală, televizor, liniște, nu trebuie să facă de mâncare.
Mariana V. (am respectat alegerea ei de a nu da numele real) a acceptat să-mi povestească cum a decurs izolarea, de când a aflat că s-a infectat cu coronavirus. Povestea ei e o mică piesă de puzzle în tabloul pandemiei din Italia. Ne arată câteva aspecte din viața îngrijitoarelor românce, dar și din modul cum funcționează sistemul de gestionare a crizei sanitare, cel puțin în regiunea Piemonte.
Testul rapid în farmacie, "plătit de angajator"
"Am descoperit că am coronavirus pe 19 martie, la un test rapid în farmacie. Soția bătrânului de care am grijă, de 84 de ani, care locuia cu noi, s-a simțit rău și a chemat salvarea. Făcuse deja prima doză de vaccin, dar se simțea rău, ca și cum ar fi avut colică renală. La testare, s-a descoperit că e pozitivă și a fost internată de urgență la spital. Bătrânul care are 96 de ani și fiica lui au făcut imediat testul, a ieșit negativ. Mie mi-au plătit să-l fac la farmacie. Rezultat imediat - pozitiv!"
Mariana nu intră în panică la aflarea rezultatului. Nu are simptome, și s-a gândit că virusul ar putea ajunge și la ea: "virusul îl poți lua fără să știi de unde, cum. E o luptă cu un dușman invizibil, nu știi când te lovește. Am sperat că, dacă îl iau, să mă îmbolnăvesc acasă. Dar a fost să fie că m-am îmbolnăvit aici. O să trecem și peste asta". Își face câteva calcule, își dă seama că nu a ieșit din casă de vreo 11 zile: "Am fost să fac analize de rutină, dar și când ies, și când lucrez în casă, am purtat mereu mască, mă dezinfectez mereu, a devenit un gest automat. Ba chiar am purtat mască fpp2".
Transportul și cazarea, asigurate de stat
După aflarea rezultatelor, încep problemele legate de modul în care trebuie să-și petreacă zilele de carantină obligatorie. "Nu știam ce să fac, eu infectată, bătrânul de care am grijă, nu. Am avut noroc cu doamna Mihaela (Mihaela Dumitru, româncă din Torino expertă în chestiuni legate de îngrijitoare și fondatoarea unui grup cu 17.000 de îngrijitoare din toată Italia, n.red). Așa am aflat că pot căuta o structură statală unde pot sta gratuit în carantină".
Notă - Deși există structuri sanitare unde persoanele infectate cu coronavirus pot să-și petreacă izolarea impusă de lege, pe banii statului italian, foarte puțini știu cum se pot accesa. În cazul Marianei, totul a decurs destul de ușor. "Am sunat la ASL (centrul regional de asistență sanitară, n.red.) și am spus care este problema mea. Că lucrez ca badantă, sunt pozitivă la testul rapid și nu am unde sta, pentru că bătrânul de care am grijă nu are coronavirus. Mi-au spus să nu-mi fac griji. Au trimis o mașină cu echipament special pentru transport persoane cu covid, mi-au făcut testul PCR. Apoi m-au dus la structura statală arondată localității unde am medicul de familie, la 35 de km distanță de locul unde lucrez".
Condițiile de carantină
Aici, Mariana a descoperit că are la dispoziție o cameră aproape ca cea de hotel: "E mică, dar e dotată cu cele necesare. Am baie, televizor, wifi, un birou. Mi se aduce mâncare în cameră, e chiar foarte bun, cu trei feluri, cu fructe, cu legume, un meniu complet. Nu avem voie să ieșim pe coridor, de aceea nici nu știu câte persoane sunt. La ușă ni se lasă produsele de curățenie, pentru că nu intră nimeni la noi. Lenjeria o spăl aici. O dată pe săptămână facem testul PCR. La mine încă e pozitiv, deci nu pot ieși. Vineri îl fac din nou, sper să fie negativ!"
Zilele seamănă unele cu altele în izolare: "Mă odihnesc, mă uit la televizor, ceea ce nu eu de obicei nu am făcut de mult timp. Se prinde chiar un canal românesc! Dar nu prea mă uit, mai degrabă stau pe internet pe celular. Țin legătura cu prietenii, mă informez". Dacă are nevoie de ceva, spune unei prietene care îi lasă un pachet la administrația structurii.
Din familie, fiul din Anglia știe că are Covid: "La început era îngrijorat, până a văzut că mă simt bine, Mamei mele, de 82 de ani , care e la țară în România, nu i-am spus, ca să nu se sperie. Îi voi spune când se va termina totul".
Doctorița de familie, mereu în legătură prin telefon
Din fericire, decursul bolii este unul ușor: "Am avut doar puțină tuse, la câteva zile după ce am aflat că am testul pozitiv. Așa, mai mult ca o jenă în gât. Dacă nu aș fi făcut testul, sigur nici nu-mi dădeam seama că am coronavirus. În rest, nici măcar oboseală, nici febră, am tot, gust, miros", îmi povestește. Ține mereu legătura cu medicul de familie: "Doctorița mea de familie e minunată. Mă sună în fiecare zi ca să mă întrebe cum mă simt. Dacă nu reueșește, îmi trimite un mail. Mi-a prescris doar un sirop de tuse".
Acum, își dorește să se întoarcă la muncă. "Bătrânul la care lucrez întreabă mereu de mine, fata lui se interesează când pot veni. Bătrâna a murit la cinci zile după ce a fost internată. Vreau să mă întorc la muncă, chiar dacă aici mă odihnesc și nu duc lipsă de nimic".
Din punct de vedere al muncii, Mariana a intrat în concediu medical plătit: "Doctorița a trimis tot online, am 21 de zile concediu, e tot automat, nu trebuie să fac nimic".
Sfat către românce: "Informați-vă și protejați-vă!"
Ce sfaturi, din experiența sa, le-ar putea transmite altor îngrijitoare care lucrează în Italia? "În primul rând să fie informate și să respecte măsurile de protecție, pentru că nu știi cum poți lua virusul, te poți infecta foarte ușor. Apoi, poți face o formă ușoară, fără simptome, și te trezești că infectezi și pe cei din jurul tău fără să-ți dai seama. Eu, mulțumesc lui Dumnezeu, sunt sănătoasă, nu am probleme de sănătate și am trecut ușor, dar depinde de organism, de alte boli, dacă ești mai plinuță etc. Sora mea, care e mai mare decât mine, lucrează tot lângă Torino, a făcut Covid anul trecut și s-a simțit rău de tot. Două, trei luni de zile a fost mereu obosită, până și-a mai revenit. Cred că și fiul meu din România a avut covid, cu nora mea. Dar nu i-a testat nimeni la țară. în România nu se fac teste. Au stat acasă, s-au tratat cum au putut. Până nu treci prin boală, nu știi cât de rău poate fi".
Primul lucru pe care îl va face când va ieși din carantină? Râde: "Abia aștept să mă duc la coafor, să-mi aranjez părul. Apoi, îi voi telefona mamei să-i spun că am trecut cu bine peste coronavirus. Da, dacă voi putea, aș face și vaccinul, am prietene asistente care l-au făcut și sunt bine!"
Miruna Cajvaneanu, Roma, 31 martie 2021
Nessun commento:
Posta un commento