Acum 5/6000 de ani, a început să înflorească pe o suprafață extinsă (între România și Ucraina de azi) o Civilizație neolitică cu un simț estetic deosebit, care nu era fondată pe sclavagism, era caracterizată de forme incipiente de urbanism și de venerarea Zeiței Mamă (Marija Gimbutas a introdus conceptul de Vechea Europa legat de prezența acestor culturi înfloritoare înaintea sosirii popoarelor indo europene).
Am vizitat expoziția dedicată Civilizației preistorice Cucuteni la Muzeul Culturii de la Iași - a fost o “călătorie” fascinantă intr-o lume puțin cunoscută și explorată, care constituie un mister și pentru arheologi și specialiști.
Multe simboluri sau modul de folosire al obiectelor de cult rămân o enigmă.
La fel de misterioasă rămâne dispariția civilizației: de ce un popor si-ar fi ars casele din temelii, construindu-le apoi din nou, in același loc?
In infotripul făcut la începutul lui Septembrie la Iasi am avut un ghid de excepție la Palatul culturii care ne-a dezvăluit ca ceea ce s-au luat drept amulete religioase pentru mult timp erau jucării făcute de copii in ceramica pentru ca amprentele lăsate pe lut sunt de copii.
RispondiElimina