lunedì 31 ottobre 2022

Plimbare pe o “autostradă” veche de 2300 de ani: Appia Antica

 Șî eu iubesc autostrăzile și drumurile. Mai ales cele care sunt făcute bine. Ca Via Appia Antica.


Cât de importante sunt arterele de comunicație? Autostrăzile, străzile, drumurile? Sunt un semn de civilizație, un impuls pentru economie, si nu numai. Asigură mai mult decât circulația mărfurilor (sau a soldaților, cum vom vedea imediat), impulsionează circulația oamenilor și ideilor. 



Ieri am pornit într-o plimbare mult așteptată, programată de ceva vreme dar mereu amânată, pe Via Appia Antica. Și, parcurgând aceasta minunată stradă, regina străzilor din Roma Antică, mi-am dat seama, încă o dată, #șîeu, cât de importante sunt Drumurile. 

O știau prea bine romanii, în antichitate. Salaria, Nomentana, Tiburtina, Aurelia, Flaminia, sunt doar câteva din străzile, sau mai bine zis “autostrăzile” Romei, care alcătuiau structura capilară pe care s-a clădit un imperiu. Nu degeaba se spune că “toate drumurile duc la Roma”. Aproape 100.000 de kilometri de străzi, majoritatea  drepte, construite după reguli precise, cu “sens dublu” și benzi paralele pentru pietoni.

Străzile Romei antice conectau capitala Imperiului de provinciile cele mai îndepărtate. 

Chiar cel care e considerat “cel mai vechi drum din România, numit “calea lui Traian”, este tot unul roman. Un drum de piatră construit de împărat în campania din Dacia din 105/106, trece prin Râmnicu Vâlcea și a fost folosit, neîntrerupt, timp de 1500 de ani, și încă azi își păstrează denumirea legată de împărat. 

Romanii au construit aici o arteră importantă, care trecea prin Orșova, Sarmizegetusa, Alba Iulia, Cluj: peste 400 de kilometri în mai puțin de 5 ani! Iar calitatea străzilor, adevărate opere de inginerie, construite pe trei straturi (nisip, pietriș, dale, pentru a asigura scurgerea apelor de ploaie), e considerată chiar superioară actualelor străzi! 


Prima și cea mai importantă stradă romana din antichitate, cum spuneam, este Via Appia, considerată Regina Străzilor. Construită între 312 și 244 î. H., conecta capitala Imperiului cu portul Brindisi, unul din cele mai importante pentru legătura cu Orientul și avea o lungime de 650 km. 

După 2300 de ani, să te plimbi pe Appia Antica, să calci pe aceleași dale pe care treceau romanii, e fascinant! 

Prima parte a străzii, până la actuala localitate Santa Maria delle Molle, se poate parcurge ca un traseu turistic în trei etape. 



Numeroase sunt monumentele pe care le poți contempla pe traseu, de la Catacombe ca cele ale Sf. Sebastian, până la monumente funerare cum ar fi cel al Ceciliei Metella, transformat în evul mediu în complex fortificat. Sau Complexul  palatului lui Massenzio, cel care s-a proclamat împărat și a fost învins de Constantin in celebra bătălie de la Podul Milvio. 



Tot pe traseu se găsește (bine ascuns) monumentul funerar al filozofului Seneca, aflat lângă moșia pr care o avea in afara Romei, unde a si primit ordinul de a se sinucide. 

O plimbare pe Via Appia Antica este o călătorie înapoi în timp. Înveți despre măreția de a avea o viziune, de a proiecta, capacitatea de a construi ceva care e programat să dureze, cu măiestrie și precizie de execuție.



Dar e și o incursiune spirituală, unde, pe ambele părți ale aceleiași străzi, se alternează monumente închinate zeilor romani, cu simboluri ale creștinismului (catacombele). La începutul Viei Appia e basilica construită pe locul unde Sf. Petru a pus celebra întrebare “Quo vadis”, când tocmai se se hotărâse să plece din Roma. 

File de istorie asemenea unui manual viu. Aici, pe marginea străzii romane, au fost crucificați cei 6000 de sclavi care au luptat alături de Spartacus în timpul revoltelor conduse de celebrul gladiator (72 î. H).

Una din surprizele zilei, fiind una din ultimele din octombrie, a fost să găsesc si sa culeg, pe stadionul Villei lui Massenzio, câteva fire de plante incredibil de parfumate (mentă sălbatică, mărar sălbatic).


Istorie, arheologie, natură. Și meditație despre “de ce merg sau nu lucrurile așa cum trebuie”. Ce poți să-ți dorești mai mult de la o scurta zi de vacanță la Roma?







Nessun commento:

Posta un commento