mercoledì 2 giugno 2021

Ce se sărbătorește în Italia pe 2 Iunie?




 Auguri, Italia!

Acum 75 de ani, 25.000.000 de italieni au fost chemați la urne pentru a decide viitorul propriei patrii. 

După anii teribili ai celui de-al doilea război mondial, Italia era împărțită între susținători ai monarhiei (mai ales în sudul Peninsulei, unde familia Savoia era bine văzută de către majoritatea populației) și republicani, predominant în nordul Italiei. 

Referendumul pentru a decide dacă Italia rămâne monarhie sau dacă devine Republică s-a desfășurat pe 2 și 3 iunie 1946, iar rezultatul a fost unul strâns. Pentru prima oară, au putut vota și femeile. 

Pe 10 Iunie, Italia a fost proclamată Republică cu peste 12.700.000 de voturi (54.3%). 



A doua zi, regele Umberto II de Savoia a plecat  în exil în Portugalia. 

Din 1977 până în 2001, din cauza crizei economice și pentru a evita cheltuielile legate de festivități, nu s-a mai sărbătorit Ziua Republicii pe data de 2 iunie. Dar sărbătoarea a fost reintrodusă în 2001 de către președintele de atunci, Carlo Azeglio Ciampi. 

În mod tradițional, pe 2 Iunie are loc o paradă militară pe Fori Imperiali, iar președintele depune o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut pe Altarul Patriei - monumentul impunător aflat în Piazza Venezia. De asemenea, la sfârșitul Paradei militare, pe cer se pot vedea “Le frecce tricolore”, formațiunea acrobatică aeriană a aviației italiene, care trece în zbor deasupra capitalei, lăsând în urmă fâșii de fum colorate în verde, alb, roșu.

Anul acesta, din cauza pandemiei, ceremoniile sunt reduse la minim.

Foto din Arhiva personală, Parada de 2 Iunie 2015, Piazza Venezia- Roma


Nessun commento:

Posta un commento