venerdì 4 giugno 2021

“Un caffè al volo” sau ritualul cafelei la tejghea în Italia

 


Care-i cafeaua ta preferată? 

De câteva zile, Italia si-a recucerit o parte de normalitate. Se poate servi o cafea la tejghea sau la masă în interiorul barului. 

Dacă nu știți ce însemnătate are cafeaua de dimineața la bar, după ce duci copilul la școală, sau “la o cafea cu o prietenă” sau “am făcut cumpărături, merit o pauză de cafea la bar”, trebuie să veniți în Italia! 

“Andiamo a prendere il caffe”, “ci vediamo sotto al bar”, “ti aspetto giù per il caffè” - toate gesturi și expresii care au intrat in sânge, pentru cine trăiește aici. 

“Il tempo per un caffè ” sau timpul cât sorbi o cafea, “rigorosamente espresso” poate dura 3 minute pe ceas, in picioare la tejghea, (“un caffè al volo”) sau jumătate de oră la masă, (“un caffè con calma”) afară, dacă ai de povestit cu prietena. 

De obicei, barmanul știe preferințele fiecărui client și când intri te întreabă cu zâmbetul pe buze (acum sub mască) “Il solito?” (Ca de obicei?) 

Când mă întâlneam cu “fetele” la bar (mămicile de la școală), făceam cinste pe rând și știam deja că luăm “un caffè schiumato per Emanuela, schiumato per Simona, un ginseng grande per Gina, caffè lungo per Miruna”. 

Despre felurile de cafea vă povestesc altă dată!

Va las cu două fotografii de ieri și azi, de la două din barurile mele preferate! In a doua fotografie, espresso Illy cu praf de scorțișoară pe deasupra!



Nessun commento:

Posta un commento